ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΓΕΓΟΝΟΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΞΑΝΘΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Φοροδιαφυγή: Ξανθιώτης έκρυβε εισοδήματα 400.000 ευρώ

Το κυνήγι της φοροδιαφυγής στην καθημερινότητα είναι το ένα στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ. Το άλλο, σαφώς πιο δύσκολο, είναι ο εντοπισμός και η τιμωρία της μεγάλης φοροδιαφυγής.  
Τα στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο του έτους φανερώνουν τις διαθέσεις και προθέσεις των ελεγκτικών αρχών:

 • Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει εκδώσει 656 νέες εντολές ελέγχου, ενώ άλλοι 1.248 έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Επί του παρόντος έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 48,5 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι από το ΚΕΦΟΜΕΠ δεν περιορίζονται στο εισόδημα, καθώς «τρέχουν» άλλοι 21 έλεγχοι που αφορούν στην ακίνητη περιουσία. Το… κερασάκι στην τούρτα; 27 μηνυτήριες αναφορές έτοιμες για τα περαιτέρω.
 • Τα Ελεγκτικά Κέντρα, που ανέλαβαν δράση από τις αρχές του χρόνου, έχουν ήδη προλάβει να εκδώσουν 5.422 νέες εντολές ελέγχου για τους… τυχερούς. Μέσα σε αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα έχουν ολοκληρωθεί 1.946 φρέσκες υποθέσεις και βεβαιώθηκαν 83 εκατ. ευρώ πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα. Έτοιμες για τα… περαιτέρω είναι 47 μηνυτήριες αναφορές.
 • «Βροχή» οι μηνυτήριες αναφορές για το Ξέπλυμα

Ο όγκος δουλειάς που συσσωρεύεται στην Αρχή για το Ξέπλυμα είναι εντυπωσιακός. Μέσα σε έναν μήνα έχουν υποβληθεί 152 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ κατά περίπτωση, με τον συνολικό όγκο των ελεγχόμενων υποθέσεων να φτάνει στα 376 εκατ. ευρώ. Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι οι 175 αναφορές για μεγαλοοφειλέτες, που χρωστάνε 325 εκατ. ευρώ.
Εντολές ελέγχου σε άτομα μεγάλου πλούτουΤο «σαφάρι» της μεγάλης φοροδιαφυγής το προηγούμενο 12μηνο ήταν αρκούντως αποδοτικό, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις κραυγαλέες περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που ξετρύπωσαν οι «Ράμπο» των ΥΕΔΔΕ:

 • Ιατρός στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2014 έως 2016, μετά από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κατόπιν πληροφοριακού δελτίου, διαπιστώθηκε να έχει αποκρύψει εισοδήματα ύψους 0,2 εκατ. €.
 • Ανεπάγγελτος στη Θεσσαλονίκη, κατά τα έτη 2016-2017, απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή, τα οποία ανήλθαν σε 0,4 εκατ. €. Τα ως άνω εντοπίστηκαν μετά από άνοιγμα και επεξεργασία δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών. 
 • Αγρότης στην Πέλλα κατά τα έτη 2016-2017 απέκρυψε εισοδήματα τα οποία ανήλθαν σε 0,3 εκατ. €. Τα ως άνω εντοπίστηκαν μετά από άνοιγμα και επεξεργασία δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών. 
 • Ατομική επιχείρηση με έδρα στα Δωδεκάνησα και αντικείμενο δραστηριότητας υπηρεσίες σχετικές με την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού, κατά τα έτη 2017- 2020, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 0,8 εκατ. € από πηγή που δεν κατονομάστηκε. Τα ως άνω εντοπίστηκαν κατόπιν συνδυασμένης πληροφόρησης με δεδομένα τρίτων πηγών και ανοίγματος-επεξεργασίας δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών.
 • Σε φυσικό πρόσωπο, μέλος νομικών προσώπων, στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων, κατόπιν ελέγχου των κινήσεων των τραπεζικών του λογαριασμών προέκυψαν καταθέσεις αγνώστου πηγής ύψους 0,4 εκατ. € κατά τη χρήση 2016.
 • Ατομική επιχείρηση με έδρα στο Ηράκλειο και αντικείμενο δραστηριότητας υπηρεσίες παροχής γευμάτων, κατά τα έτη 2016-2020 υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 0,4 εκατ. € από πηγή που δεν κατονομάστηκε. Τα ως άνω εντοπίστηκαν κατόπιν συνδυασμένης πληροφόρησης με δεδομένα τρίτων πηγών και ανοίγματος-επεξεργασίας δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών. 
 • Φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματίας με τόπο κατοικίας στην Ξάνθη, κατά τα έτη 2016-2019 απέκρυψε εισοδήματα τα οποία ανήλθαν σε 0,4 εκατ. € από πηγή που δεν κατονομάστηκε. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών. 
 • Ατομική επιχείρηση με έδρα στη Γλυφάδα Αττικής και αντικείμενο δραστηριότητας πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, κατά το έτος 2016 υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 1,9 εκατ. € από πηγή που δεν κατονομάστηκε. Τα ως άνω εντοπίστηκαν κατόπιν συνδυασμένης πληροφόρησης με δεδομένα τρίτων πηγών και ανοίγματος-επεξεργασίας δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών.

Related Articles

Back to top button