ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη Παρασκευή και Σάββατο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να παραστεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στην τελετή έναρξης υλοποίησης της επένδυσης «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης» που διοργανώνει ο Όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στην Αποθήκη του Τελωνείου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτάσει στην Θράκη την προηγούμενη ημέρα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης. Από εκεί θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου στις 13.30 είναι πργραμματισμένη ευρεία σύσκεψη με θέμα την ανάπτυξη της περιοχής. Θα τον συνοδεύει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο Γιώργος Γεωργαντάς υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο οποίος ως γνωστόν αποτελεί ποσωπική του επιλογή που δικαιώθηκε το 2019, ενώ στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τους βουλευτές του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας, στο ξενοδοχείο Chris & Eve. Στις 7 το απόγευμα θα ακολουθήσει πολιτική ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Το Σάββατο στις 11 θα πραγματοποηθεί η τελετή έναρξης υλοποίησης της επένδυσης «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης» που διοργανώνει ο Όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πρόκειται για ένα τεράστιας ενεργειακής σημασίας έργο, την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025.

Τα οφέλη από την κατασκευή της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής

Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού.

Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.

Θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.

thraki.com.gr

Related Articles

Back to top button