ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τούρκος “εκπαιδευτικός” πράκτορας στην Θράκη… και νέος ψευδομουφτής

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα επέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε τον κατάλογο των 16 τούρκων μετακλητών εκπαιδευτικών οι οποίοι αναμένεται να διδάξουν στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος 2022 – 2023. Από αυτούς, 13 προορίζονται για τα μειονοτικά σχολεία της Κομοτηνής και άλλοι τρεις για εκείνα της Ξάνθης.

Η πρεσβεία υπενθυμίζει στη ρηματική της διακοίνωση ότι με βάση παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών, ο αριθμός των μετακλητών εκπαιδευτικών θα έπρεπε να είναι 35, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταφέρθηκε ξανά εσχάτως κατά της ελληνικής Πολιτείας για το (κατά την άποψη της Άγκυρας) ηθελημένο κλείσιμο μειονοτικών σχολείων. Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτά τα σοβαρότερα προβλήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί κανείς σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας.

Στον κατάλογο των 16 εκπαιδευτικών περιλαμβάνονται τόσο άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας για πρώτη φορά όσο και εκπαιδευτικοί των οποίων η θητεία ανανεώνεται. Όπως όμως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», με βάση απόρρητη αλληλογραφία των τελευταίων ημερών ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες πληροφοριών, η δραστηριότητα ενός εκ των 16 εκπαιδευτικών, ο οποίος ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2019, έχει απασχολήσει έντονα τις ελληνικές αρχές.

Θεωρείται ότι προωθεί τους στόχους της Άγκυρας εντός των κόλπων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη σε απόλυτο συντονισμό όχι μόνο με το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή αλλά και με κεντρικές υπηρεσίες στην τουρκική πρωτεύουσα. Η έντονη φιλοτουρκική δράση του έχει οδηγήσει ήδη τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σε σκέψεις να μη γίνει δεκτός ο εκ νέου διορισμός του και να ζητηθεί η αντικατάστασή του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός με όνομα Ε.Σ. (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) έχει τοποθετηθεί στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής «Τζαλάλ Μπαγιάρ». Αν και σύμφωνα με τους γνωρίζοντες επιδιώκει να προβάλλει ένα κοσμικό και δυτικότροπο προφίλ (η σύζυγός του εμφανίζεται πάντως ως βαθιά θρησκευόμενη), η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πεθερός του είναι οργανωμένο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Διαθέτει μάλιστα τυπογραφείο στο οποίο φαίνεται ότι τυπώθηκε σημαντικός αριθμός βιβλίων που εστάλησαν στο μειονοτικό σχολείο που εργάζεται ο εκπαιδευτικός.

Σύνδεσμος με το Προξενείο

Ο Ε.Σ. αποτελεί τον «σύνδεσμο» του Τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή – του οποίου ηγείται τους τελευταίους μήνες ο υπερδραστήριος και κατά πολλούς προκλητικά παρεμβατικός Μουράτ Ομέρογλου – με το εν λόγω σχολείο. Με δεδομένο ότι ο Ε.Σ. ήρθε στην Ελλάδα το 2019, αυτό συμβαίνει ήδη επί τριετία. Η σχέση αυτή βοηθά το εν λόγω πρόσωπο να δημιουργήσει δίκτυο στην περιοχή και να αποκτήσει επιρροή εντός της μειονότητας, κάτι που επιτρέπει την ανάθεση στον Ε.Σ. διαφόρων αποστολών.

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button