Τεχνικά συνεργεία ελέγχουν από χθες, όλα τα σχολεία του Δήμου Ξάνθης


Στην καταγραφή των «ατελειών» που υπάρχουν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ξάνθης, προβαίνει από χθες συνεργείο με θερμοϋδραυλικό και τεχνικό, προκειμένου να αποσοβηθούν άμεσοι (ή έμμεσοι) κίνδυνοι. Όλα αυτά, με αφορμή το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες και κόστισε την ζωή σε έναν 11χρονο μαθητή, ενώ έστειλε στο νοσοκομείο άλλους δύο.
Πως και πότε γίνονται οι συντηρήσεις σε καυστήρες και λέβητες στα σχολεία; Υπάρχει κάποιος έλεγχος μετά από τις παρεμβάσεις των τεχνικών; Που σταματά η ευθύνη της Σχολικής Επιτροπής και που ξεκινά αυτή των εκάστοτε διευθυντών των σχολικών μονάδων; Τι έφταιξε για το τραγικό συμβάν που συγκλόνισε το πανελλήνιο;
Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ», ο Μηχανολόγος Μηχανικός και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ιατράκης.
Αναλυτικότερα, ο κ. Ιατράκης, εξήγησε στην «Θ» ότι «κατά αρχήν, έχουν γίνει σε όλα τα σχολεία, συντηρήσεις από πιστοποιημένους συντηρητές καυστήρων και λεβήτων, έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα φύλλα καύσης και χθες, έγινε ένας δεύτερος έλεγχος από ένα συνεργείο με θερμουδραυλικό και τεχνικό – με εντολή του Δημάρχου Ξάνθης – για οποιεσδήποτε παραλείψεις έχουν γίνει, σε όλα τα σχολεία και σε όλα τα νηπιαγωγεία. Όπου βρούμε οποιοδήποτε πρόβλημα, θα επέμβουμε. Ήδη έχουμε κάποιες πρώτες καταγραφές και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας (διότι μιλάμε για περίπου 40 σχολεία) θα κάνουμε όλες τις επεμβάσεις που αφορούν είτε σε θέματα ασφαλείας (ασφαλιστικές διατάξεις) είτε σε θέματα πυρασφάλειας είτε σε θέματα δομικά (όπως π.χ πυράντοχα χωρίσματα κλπ, όπου χρειάζεται) ώστε – μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα (1-2-3 μηνών, ανάλογα με τα ευρήματα) τα σχολεία μας να είναι 100% εναρμονισμένα με την νομοθεσία».
Υπάρχει ωστόσο κάποιος έλεγχος, μετά από παρέμβαση τεχνικού σε κάποιο σχολείο; Ποια είναι η διαδικασία; Σύμφωνα με τον κ. Ιατράκη «ο τεχνικός κάνει την συντήρηση των λεβήτων και των καυστήρων, πρέπει να ελέγξει το «ασφαλιστικό» (που είναι το κυριότερο μέσο εκτόνωσης του λέβητα αν συμβεί κάτι), πρέπει να ελέγξει και κάποιες άλλες διατάξεις όπως το δοχείο διαστολής και το δοχείο πλήρωσης και να ελέγξει και τα πυροσβεστικά. Όλα αυτά λοιπόν, γίνονται. Παρόλα αυτά, επειδή το σχολείο (σ.σ. το εκάστοτε) έχει την διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιεί όποιον εκείνο επιθυμεί (δεν το επιβάλλουμε εμείς) αρκεί να είναι πιστοποιημένος, εμείς λόγω του περιστατικού, ξεκινήσαμε έναν δεύτερο έλεγχο ώστε ό,τι «ξέφυγε» από τους πρώτους (γιατί είμαστε και άνθρωποι και όχι μηχανές) να το δούμε εμείς και να το καλύψουμε εμείς και τα σχολεία μας να είναι έτοιμα στο 100%».
Σε ερώτηση της «Θ» για το πού φτάνει η αρμοδιότητα της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου και που ξεκινά η αρμοδιότητα και ευθύνη του διευθυντή του εκάστοτε σχολείου, ο ίδιος απαντά ότι «ο Διευθυντής του εκάστοτε σχολείου, έχει την ευθύνη να καλέσει τον συντηρητή κάθε αρχή της χρονιάς. Αυτό είναι δική του αρμοδιότητα, ακριβώς όπως συμβαίνει στα σπίτια μας όπου ο λέβητας πρέπει να ελεγχθεί και να συντηρηθεί κάθε χρόνο, για να έχει και οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και ασφάλεια. Εκεί, στους γενικούς ελέγχους, εμείς δώσαμε κάποιες οδηγίες – και λόγω της ιδιότητάς μου – να κοιτάξουν κάποια παραπάνω πράγματα. Είναι λογικό να μην τα γνωρίζουν αφού είναι Διευθυντές και όχι Τεχνικοί. Σε δεύτερο στάδιο, τώρα, προχωράμε και σε δεύτερο έλεγχο και νομίζω ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που δεν θα μας κάνει να ανησυχούμε καθόλου. Η χθεσινή διαδικασία, γίνεται με αφορμή το συμβάν, διότι είναι καλό να «φυλάμε τα ρούχα μας». Δεν αμφισβητώ κανέναν τεχνικό, απλώς σαν άνθρωποι που είμαστε μπορεί κάτι να ξεφύγει ή ακόμη και να χάλασε κάτι από τότε, διότι και αυτά είναι μηχανές. Μάλιστα, ήδη βρήκαμε σε 1-2 σχολεία κάποιες παραλείψεις που μας ανησύχησαν αλλά ήδη τις τακτοποιούμε και πιστεύω ότι όλα θα είναι εντάξει. Ο,τι είναι επικίνδυνο, επιλύεται άμεσα και ο,τι χρειάζεται χρόνο ή οικονομικούς πόρους, θα καταγραφεί και θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα».
Κλείνοντας, στην ερώτηση της «Θ» – και λόγω της ιδιότητάς του – αναφορικά με το τι πιστεύει ότι έφταιξε για το τραγικό συμβάν που κόστισε την ζωή ενός 11 χρονου παιδιού μέσα στο σχολείο, ο κ./ Ιατράκης απαντά: «Να ξέρετε πως όταν συμβαίνει ένα ατύχημα, υπάρχει αλυσίδα αστοχιών. Δεν έφταιξε μόνον ένας άνθρωπος ή μόνον ένα ασφαλιστικό. Δυστυχώς, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχουν συμβεί μια σειρά από γεγονότα που φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να ρίξουμε την ευθύνη σε έναν. Και ο Διευθυντής ακόμη, πριν ανοίξει τον λέβητα – εφόσον γίνονταν εργασίες – να μιλήσει με τον τεχνικό, να δει τι συνέβη, να έχει μια άποψη. Δεν γνωρίζω όμως τι έγινε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τώρα θα βρουν το εξιλαστήριο «θύμα». Δεν ξέρουμε ακριβώς τι εργασίες έκαναν. Το ζητούμενο όμως είναι πως ήταν πολλές οι αστοχίες και δεν φταίει μόνον ένα πράγμα, αλλά πολλά. Οπότε, ο καθένας τώρα φέρει την ευθύνη του».
ΠΗΓΗ:thraki.com.gr