ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣΞΑΝΘΗΥΓΕΙΑ

Στ. Γιαννακίδης: «Με προοπτικές η καλλιέργεια κάνναβης στην Ξάνθη»

Μια άδεια για εγκατάσταση καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης σε έκταση 68 στρεμμάτων, στον Δήμο Αβδήρων και μια ενεργή ΚΟΙΝΣΕΠ που καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη, στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, «μετρά» ο Ν. Ξάνθης. Υπάρχουν ωστόσο προοπτικές για το εν λόγω εγχείρημα; Ή πρέπει να το ξεχάσουμε οριστικά, με δεδομένο ότι κατά το παρελθόν πολλοί αγρότες της περιοχής μας, ενδιαφέρθηκαν για την καλλιέργειά της, αλλά μέχρι σήμερα – πέραν των προαναφερόμενων –  τίποτα άλλο δεν προχώρησε;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέλος της Κ.Ε και Αναπληρωτής Συντονιστής του Τμήματος Βιομηχανίας και Αναπτυξιακού  Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στάθης Γιαννακίδης.

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος εξήγησε ότι «αυτό το οποίο έχουμε στην περιοχή ως δεδομένο ήταν ότι πριν από λίγους μήνες είχαμε την δημοσίευση σε ΦΕΚ της πρώτης άδειας για φαρμακευτική κάνναβη που δόθηκε σε εταιρεία που έχει συσταθεί στην Ελλάδα. Το μέλλον της επένδυσης, πλέον αφορά στους ιδιοκτήτες. Στην ίδια την εταιρεία και στο πως θα προχωρήσει και αν θα προχωρήσει σε σχέση με την φαρμακευτική κάνναβη. Προφανώς, όπως και το σύνολο των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, έχει δεχθεί ένα ισχυρό «πλήγμα» και εξαιτίας της ακρίβειας και του αυξημένου πληθωρισμού (όπου έχουμε αύξηση του κόστους κατασκευής λόγω της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες). Κάτι το οποίο «μαστίζει» το σύνολο των ιδιωτικών επενδύσεων που είχαν ξεκινήσει ή είχαν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια».

Επίσης, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η φαρμακευτική κάνναβη δεν αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου, δεδομένου ότι το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας γίνεται μέσα στην μονάδα (και η παραγωγή του φυτού και η περεταίρω επεξεργασία του). Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα συμβολαιακής γεωργίας για την φαρμακευτική κάνναβη, παρά μόνο αν οι φαρμακευτικές εταιρείες κάνναβης, ενδιαφέρονται παράλληλα και για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της βιομηχανικής κάνναβης, χωρίς όμως αυτήν την στιγμή – με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο- να μπορούν οι υπάρχουσες μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης να επεξεργαστούν βιομηχανική».

Αυτό το οποίο αφορά στον αγροτικό κόσμο πρωτίστως, είναι η βιομηχανική κάνναβη. Βλέπουμε  μέχρι και σήμερα εγχειρήματα κυρίως από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις της περιοχής μας. Στην Ξάνθη, έχουμε ΚΟΙΝΣΕΠ που καλλιεργεί και παράγει προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το συνεταιριστικό εγχείρημα πρωτοπορεί,  παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται κυρίως από τις νομοθετικές αλλαγές που έκανε η ΝΔ στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης. Αυτό το οποίο απαιτείται – όπως και στις υπόλοιπες καλλιέργειες – είναι το κομμάτι του μεταποιητικού τομέα. Να υπάρξουν δηλαδή υποδομές στην περιοχή, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν και να ενισχύσουν περεταίρω και την βιομηχανική κάνναβη» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ένα τρίτο στοιχείο έχει να κάνει συνολικά με το ότι η περιοχή της Θράκης και η περιοχή της Ξάνθης, είναι μια αγροτική περιοχή και γενικά η συζήτηση για αναζήτηση νέων καλλιεργειών, είναι στην καθημερινότητα του αγροτικού και επιχειρηματικού κόσμου, δεδομένου ότι βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια στροφή και σε δενδροκαλλιέργειες (π.χ. ακτινίδια) και σε νέες καλλιέργειες που προσπαθούν να βρουν τον χώρο τους στον νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Προφανώς, προτεραιότητες – κάτι που αφορά στο σύνολο της οικονομίας και της επιχειρηματικής κοινότητας – είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την συγκυρία που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, το αυξημένο κόστος παραγωγής κλπ, κάτι που συναντά το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και άρα θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση να υιοθετήσει πολιτικές που προτείνει η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν και εφαρμόζονται σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών, όπως η μείωση του ΦΠΑ, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου να διευκολυνθεί (στον στον βαθμό που γίνεται) η παραγωγική διαδικασία. Επιπροσθέτως, σημαντική είναι η πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως στον τραπεζικό δανεισμό…»

Επιπλέον ο κ. Γιαννακίδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σε σχέση με την κάνναβη, έχει προοπτικές, όπως και άλλες δυναμικές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, εφόσον υπάρξουν όμως πολιτικές υποστήριξης από την κυβέρνηση. Και σε σχέση με την κάνναβη, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ακριβώς και ο αγροτικός κόσμος της Ξάνθης δεν αντιμετωπίζει με φοβικότητα πλέον την συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά το αντίθετο. Θα λέγαμε ότι προσδοκά και αγωνιά για το αν θα προχωρήσει και ο συγκεκριμένος κλάδος ή όχι. Προφανώς ο αγροτικός κόσμος αναζητά διέξοδο και εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημά του. Η κάνναβη είναι από αυτές τις καλλιέργειες, αλλά το αν θα προχωρήσουν επενδύσεις και συνεργασίες ιδιωτικών εταιρειών με τους αγρότες, αυτό είναι και στο χέρι των ιδιωτικών εταιρειών».

ΠΗΓΗ:thraki.com.gr

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button