ΓΕΓΟΝΟΤΑΕΒΡΟΣΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οριστικό: Ο φράκτης θα αναγερθεί σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου

«Άμεση η κατασκευή των πρώτων 35 χιλιομέτρων», είπε ο Θεοδωρικάκος

Η υλοποίηση της επέκτασης του φράκτη στον Έβρο για την αποτροπή εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών και οι συνεχείς προκλητικές ιαχές της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, ήταν κάποια από τα θέματα στα οποία στάθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η Ελλάδα, εμφανώς ενισχυμένη στρατηγικά και στρατιωτικά κατά τα 3,5 χρόνια της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν», τόνισε πομπωδώς και παρέθεσε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. στη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε με την Τουρκία, στον Έβρο: Το 2022 η Ελληνική Αστυνομία με την παρουσία της απέτρεψε την παράνομη εισβολή στη χώρα 256.000 παρανόμων μεταναστών και συνέλαβε 1.300 διακινητές.

Οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν από τα βασικά κομμάτια της συζήτησης, με τον κ.Θεοδωρικάκο να λέει:

«Ξέρετε, η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα σε λίγους μήνες έχουν εκλογές. Εκλογές προσδιορισμένες για τις αρχές του καλοκαιριού, δεν ξέρω ποια θα είναι τελικά η ημερομηνία, αλλά είναι φανερό ότι αυτή η προεκλογική αναμέτρηση και οι δημοσκοπικές δυσκολίες του Προέδρου Ερντογάν, φαίνεται να καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πολιτικές του κινήσεις και αυτές τις διαρκείς προκλητικές ιαχές σε βάρος της Ελλάδας, με τις οποίες προφανώς πιστεύει η Τουρκική ηγεσία ότι μπορεί να δηλητηριάσει πλήρως τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και ιδιαίτερα ανάμεσα στους δύο λαούς».

Για να προσθέσει:

«Μία καθαρή κουβέντα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν, απορρίπτει με ψυχραιμία και απόλυτη αποφασιστικότητα τις προκλήσεις, η Τουρκική ηγεσία γνωρίζει ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια με Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη η πατρίδα μας έχει ενισχυθεί σε καθοριστικό βαθμό στρατηγικά, στρατιωτικά, είναι αξιοσέβαστη και κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να απειλήσει, ούτε ένα χιλιοστό ελληνικής γης, αέρα ή θάλασσας. Επομένως, όπου και αν πάνε τις προκλήσεις τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να κάνουν το παραμικρό. Χθες πιστεύω ότι είναι μία μέρα υψηλού συμβολισμού με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Γαύδο, μια επίσκεψη που έδειξε την σύμπνοια και την αποφασιστικότητα της ελληνικής ηγεσίας και έδειξε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας των Ελλήνων, αυτή είναι η πραγματικότητα, το οποίο πιστεύω ότι το έχουν πάρει οι Τούρκοι, έχουν ενοχληθεί και για αυτό λένε και αυτές τις ανοησίες σήμερα.

Εκτίμηση μου είναι ότι είναι απολύτως ενταγμένο σε μία προεκλογική στρατηγική, όταν τελειώσουν οι εκλογές θα πρέπει επιτέλους να σκεφτούν πιο σοβαρά και πιο ψύχραιμα και να δείξουν σεβασμό στις πραγματικές πολιτικές, στρατιωτικές και στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή, οι οποίες αναδεικνύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ισχυροποίηση της Ελλάδας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η Τουρκική οικονομία σε μεγάλο βαθμό είναι καταρρακωμένη, το επίπεδο ζωής στην γειτονική χώρα δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας επίπεδο ζωής και επομένως πάνε να ξεφύγουν από τα προβλήματα τους με την καλλιέργεια ενός εθνικισμού ο οποίος δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Δύο κουβέντες, η Ελλάδα κινείται σε όλα τα θέματα με σύνεση και επαναλαμβάνω όμως με αποφασιστικότητα. Ασφαλώς όταν υπάρχουν προκλητικές ενέργειες σε καμία περίπτωση δε μένουν αναπάντητες αλλά υποδείξεις δεν πρόκειται να δεχθούμε από κανέναν για το με ποιο τρόπο θα κινηθούμε, η Ελλάδα κινείται πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της υπεράσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Σε ότι αφορά τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος σχολίασε: «Αυτός που αποφασίζει είναι ένας, ο Πρωθυπουργός και όταν έρθει η ώρα θα κάνει την ανακοίνωση του».

«Φράχτης σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου»
Για το θέμα του Έβρου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ και είναι ευθύνη του Υπουργείου να το υλοποιήσει, να κατασκευαστεί φράχτης σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου.

Έγινε λόγος για άμεση κατασκευή των πρώτων 35 χιλιομέτρων με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ:

«Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ και είναι ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να το υλοποιήσει να κατασκευαστεί φράχτης σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, δηλαδή στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία το οποίο είναι ένα μήκος συνολικό που μπορεί να κατασκευαστεί ο φράχτης ακόμα 140 χιλιόμετρα. Η άμεση απόφαση που υπάρχει είναι η κατασκευή των πρώτων 35 χιλιομέτρων στο κεντρικό σημείο με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το ΓΕΕΘΑ, έχει ολοκληρώσει την μελέτη, είμαστε απολύτως έτοιμοι και περιμένουμε την τυπική έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να κάνουμε έναν γρήγορο και άμεσο διαγωνισμό.

Υπάρχει απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει το σύνολο των 140 χιλιομέτρων στα σύνορα με πρώτο στάδιο τα 35 χιλιόμετρα το οποίο επίκειται να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι γείτονές μας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να συνεχίσουν αυτή την εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο είναι απροσπέλαστα και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Στη συνέχεια, ο κ.Θεοδωρικάκος είπε:

«Με πρώτη φάση τα 35 χιλιόμετρα για τα οποία περιμένουμε την τυπική έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει κεντρική απόφαση του Πρωθυπουργού γι’ αυτό το θέμα. 1.300 διακινητές παράνομων μεταναστών είναι στη δικαιοσύνη. Πάρα πολλοί είναι ήδη στις φυλακές, πολλών εθνικοτήτων ένα ολόκληρο εμπόριο, μια τεράστια μπίζνα γίνεται από πολλούς εκεί πέρα, από παράνομους ανθρώπους, παράνομους διακινητές, είμαστε σε ανοιχτό πόλεμο μαζί τους και έχουμε ισχυρά αποτελέσματα. Μπορεί πολλοί να στεναχωριούνται αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε την ακεραιότητα της πατρίδας μας, την ασφάλεια των πολιτών».

πηγή: www.newsbreak.gr

Related Articles

Back to top button