ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Οργή ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για την αστυνομική βία στα Εξάρχεια

Ξεκάθαρη στόχευση κυβέρνησης και ΕΛ.ΑΣ. να δημιουργήσουν εστία έντασης στο κέντρο της Αθήνας. Βέλη από την αντιπολίτευση. Επαναφορά του σχεδιασμού του 2019 ζητά ο Νίκος Φίλης.

Η νέα επίθεση της αστυνομίας κατά της μεγαλειώδους και ειρηνικής πορείας για την υπεράσπιση της πλατείας Εξαρχείων και κατά της δημιουργίας σταθμού μετρό, προκαλεί αντιδράσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω τοποθέτησης του Νίκου Φίλη, καταγγέλλει την κυβέρνηση για την προσπάθεια δημιουργίας νέας εστίας έντασης και επαναφέρει την πρόταση να επιστρέψει ο σχεδιασμός του μετρό σε εκείνον του 2019, που δεν προέβλεπε τη δημιουργία σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά απομάκρυνση των ΜΑΤ και να σταματήσει η περίφραξη και καταστροφή της περιοχής.

«Ναι στο σταθμό – Να επανέλθει ο σχεδιασμός του 2019 που ανέτρεψε η κυβέρνηση ΝΔ – Να προστατευθεί η πλατεία»

Η κυβέρνηση της αστυνομικής βίας, των υποκλοπών και της ακρίβειας, μετά τα χημικά στη μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη και τις αποτυχημένες απόπειρες να εγκαταστήσει νέο αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστήμια, χτύπησε τη μεγάλη διαδήλωση των κατοίκων Εξαρχείων. Που διαδήλωναν ειρηνικά, κόντρα στην απόφασή της να καταστρέψει την πλατεία τους αντί να αναζητήσει άλλη λύση για την κατασκευή του μετρό.

Στο σημείο αυτό, θυμίζω: όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιήθηκε πόσο λάθος ήταν ο σχεδιασμός της Αττικό Μετρό για σταθμό στην πλατεία, αυτός άλλαξε. Και μετά από διάλογο και συγκρότηση σχετικής επιτροπής που εξέτασε τρεις εναλλακτικές λύσεις, κατέληξε να χωροθετηθεί ο σταθμός στη συμβολή Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα.

Οι εκλογές του 2019 τα άλλαξαν όλα.

Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να επανέλθει, με πρόσθετο διάλογο και τη συνδρομή επιστημόνων και των φορέων τους. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΝΔ με την προσφυγή της στη βία, ακυρώνει κάθε διάλογο, επιλέγοντας να τσιμεντοποιήσει την πλατεία, με προφανή ιδεολογικά κίνητρα.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων! Ζητάμε να απομακρυνθούν αμέσως τα ΜΑΤ από την πλατεία και να σταματήσει η περίφραξη και η καταστροφή της. Το έργο του μετρό να προχωρήσει, η ιστορική πλατεία να προστατευτεί.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και θα φύγει. Με τους αγώνες του λαού σήμερα και με την ψήφο του σύντομα στις εκλογές.

Στον απόηχο των χθεσινών γεγονότων έγινε γνωστό ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε αρκετές προσαγωγές, ενώ η μια μετατράπηκε σε σύλληψη.

Το σχόλιο του ΜέΡΑ25

Οι συγκεντρώσεις και πορείες κατά της κατασκευής Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων, είναι συχνές και μαζικότατες. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχει σφετεριστεί το Μετρό, από μέσο εξυπηρέτησης σε εργαλείο διάλυσης μιας συγκεκριμένης γειτονιάς κόντρα στη θέληση των κατοίκων, υπάρχει κι άλλη: Δεν έχει μέχρι στιγμής εμφανιστεί καμία μαζική κίνηση-συγκέντρωση υπέρ του Μετρό στην Πλατεία. Εκτός αν μετράμε σ’ αυτές την όντως μαζική και μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ. 


Στη χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια, με το κίνημα να συσπειρώνεται, στη σκιά των συνεχιζόμενων πρακτικών καταστολής από πλευράς κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, με ασπίδα τα σώματά τους, κάτοικοι των Εξαρχείων, προσπάθησαν να εμποδίσουν το ξήλωμα του εμβληματικού αγάλματος «τρεις έρωτες» όμως δεν τα κατάφεραν καθώς τα ΜΑΤ «επιτέλεσαν το έργο τους» διευκολύνοντας τον εργολάβο που έχει αναλάβει την κατασκευή σταθμού του μετρό.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button