ΞΑΝΘΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Νερό στο κρασί» του Σ.Δ.Α.Ν.Ξ μετά την επαπειλούμενη απόσχιση…

 «Νερό στο κρασί» του αποφάσισε να βάλει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, μετά και την επαπειλούμενη αποχώρηση των Δήμων Αβδήρων και Τοπείρου, θεωρώντας υπέρογκα τα ποσά που απαιτούνταν για την αποκομιδή των απορριμμάτων τους, την ίδια στιγμή που πληρώνουν και στην ΔΙΑΑΜΑΘ.

Κατά το πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ωστόσο, βρέθηκε η «χρυσή τομή», με τον ΣΔΑΝΞ να παρέχει εκπτώσεις αλλά και ένα απορριμματοφόρο στον Δήμο Αβδήρων, προκειμένου να προχωρήσει στην αποκομιδή των απορριμμάτων για την ΔΕ Σελέρου, με δικούς του εργαζόμενους. Έτσι, το ποσό που καλείται να καταβάλει ο Δήμος στον ΣΔΑΝ, δεν θα υπερβαίνει στο προϋπολογιζόμενο από τον ίδιο όριο, καθιστώντας δυνατή την παραμονή του ως μέτοχο.

Και όλα αυτά, αφού διαπιστώθηκε– διά των νομικών του ΣΔΑΝΞ – ότι ναι μεν δύναται η αποχώρηση μέλους από τον ΣΔΑΝΞ, αλλά χωρίς να παίρνει παρελκόμενα (π.χ. οχήματα για την αποκομιδή), παρά μόνον μέσω δικαστικής απόφασης.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ», ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιτιρίδης, ανέφερε: «όσον αφορά στον ΣΔΑΝΞ και στον Δήμο Αβδήρων, το θέμα είναι οικονομικό και το τι πιστεύουμε ότι πρέπει να πληρώνουμε στον ΣΔΑΝΞ σαν ανταποδοτικά για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Εκτιμούμε – και το είπαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο – ότι το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων κυμαίνεται μεταξύ 300– 350.000 ευρώ και δεν έχει καμία σχέση με παλαιότερα που πληρώναμε 500.000 – 550.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στην συνάντηση των Δημάρχων, μας είπαν ότι μπορούμε να φύγουμε αν θέλουμε και να μας δώσουν και κάποια απορριμματοφόρα για να κάνουμε μόνοι μας την αποκομιδή. Σε επόμενο συμβούλιο που έγινε, μετά από εισήγηση του νομικού του ΣΔΑΝΞ και ενός εξωτερικού συνεργάτη, προέκυψε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την διάλυση και εκκαθάριση του Συνδέσμου. Διαφορετικά, μπορεί να φύγει ένα μέλος, αλλά η νομοθεσία δεν προβλέπει ότι μπορεί να πάρει κάποια απορριμματοφόρα ή κάποιο άλλο από το ενεργητικό του συνδέσμου, παρά μόνο μέσω δικαστικής απόφασης».

Ακολούθως ο κ. Τσιτιρίδης αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και τους νέους όρους της συνεργασίας του Δήμου Αβδήρων με τον ΣΔΑΝΞ, ενώ παράλληλα εξήγησε και την όλη διαδικασία και το τι ακριβώς μεσολάβησε για τις εξελίξεις αυτές: «Στο τελευταίο συμβούλιο λοιπόν τους ΣΔΑΝΞ, έγιναν κάποιες προτάσεις. Εμείς, προτείναμε – κάτι που κάνει ο Δήμος Ξάνθης εδώ και πολλά χρόνια – να διατεθεί απορριμματοφόρο για να κάνουμε την αποκομιδή για ένα μέρος του Δήμου και συγκεκριμένα επιλέξαμε την ΔΕ Σελέρου. Εμείς, θα βάζουμε το προσωπικό και ο ΣΔΑΝΞ θα διαθέτει το απορριμματοφόρο και θα αναλάβει τα καύσιμα και την συντήρησή του και θα έχουμε μειωμένα ανταποδοτικά τέλη. Έκαναν και μια έκπτωση 30% από αυτό που προβλέπεται και το κόστος που πρέπει να πληρώσει ο Δήμος Αβδήρων στον ΣΔΑΝΞ, ανέρχεται στο ποσό που είχαμε προϋπολογίσει (280.000 ευρώ για τα ανταποδοτικά συν το 2% των τακτικών εσόδων). Άρα είναι στο όριο που είπαμε (από 300.000 μέχρι 350.000 ευρώ). Και εμείς αν κάναμε την αποκομιδή, τόσο το είχαμε προϋπολογίσει και έτσι με την διάθεση του απορριμματοφόρου και του δικού μας προσωπικού, θα μπορούμε και εμείς να κάνουμε την αποκομιδή. Πιστεύουμε ότι θα γίνεται καλύτερα από ο,τι μέχρι σήμερα. Από την στιγμή όμως που είναι μέσα στα όρια που προϋπολογίζαμε ως έξοδο, δεν υπάρχει λόγος να αποχωρήσουμε. Συνεπώς, από την στιγμή που θα διατεθεί απορριμματοφόρο στον Δήμο και θα έχει μειωμένα ανταποδοτικά τέλη και θα γίνεται και έκπτωση από το αρχικό ποσό (που ήταν γύρω στις 510.000 ευρώ), παραμένουμε στον σύνδεσμο».

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΟΝ ΣΔΑΝΞ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

Αναφορικά με το αν χρειάζεται να ληφθεί νέα απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων, μετά και από τις προαναφερόμενες εξελίξεις, ο κ. Τσιτιρίδης διευκρινίζει πως «όχι. Η απόφαση που είχε ληφθεί τότε αφορούσε στο ότι θα φεύγαμε μόνον αν παίρναμε απορριμματοφόρα. Διαφορετικά, εμείς είμαστε μέτοχοι. Έχουμε μια περιουσία την οποία δεν χαρίζουμε σε κανέναν. Βρέθηκε μια χρυσή τομή όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι και αυτό που κάνει ο Δήμος Ξάνθης για κάποιο μέρος του Δήμου του, θα το κάνουμε και εμείς. Οπότε μειώνουν και αυτοί τα ανταποδοτικά τους και τις εισφορές προς τον σύνδεσμο και τα μειώνουμε και εμείς και με την έκπτωση πηγαίνουμε στο ποσό που λέγαμε ότι πρέπει να πληρώνουμε. Άρα, πλέον υπάρχει μια σύγκλιση τόσο ως προς το οικονομικό κομμάτι, όσο και ως προς την διάθεση απορριμματοφόρου για αποκομιδή με δικό μας προσωπικό».

ΠΗΓΗ: thraki.com.gr

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button