ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Κατρίνης στο Πρώτο για Ροδόπη: Υπήρξε ενημέρωση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

«Υπήρξε ενημέρωση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συμμετέχει αρμοδίως το ΠΑΣΟΚ» επισήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ερωτηθείς από τους Μαρία Γεωργίου και Βασίλη Αδαμόπουλο στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», εάν το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει την επίσημη υπηρεσιακή ενημέρωση, που σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, υπήρξε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων σε σχέση με το θέμα της Θράκης.

«Υπήρχε πάντα ένα Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συμμετέχουν θεσμικά τα κόμματα και υπήρχε μία ενημέρωση. Όμως αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό με το να υπάρχει μία συντεταγμένη στρατηγική, στην οποία εγώ προσωπικά, πιστεύω ότι όλα τα κόμματα θα έπρεπε να ομονοήσουν και να στηρίξουν μία εθνική στρατηγική» είπε ακόμα ο κ. Κατρίνης και διευκρίνισε «αυτό δεν είχε έρθει ποτέ στη Βουλή, δεν έχει σχέση με την κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Πρέπει να μιλάμε με γεγονότα και ντοκουμέντα. Όταν τον Ιούλιο του 2022, μάλιστα ήταν το τελευταίο νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή, ήρθε ένα πλαίσιο που έθετε κανόνες στη διαδικασία εκλογής μουφτή, γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας ψευδομουφτής ο οποίος ασκεί μια επιρροή θρησκευτική σίγουρα, ίσως και πολιτική επιρροή, όταν λοιπόν η πολιτεία ήρθε και έθεσε κανόνες μέσα από ένα νόμο που έλεγε με κάποιες διαδικασίες ότι θα επιλέγεται και θα εκλέγεται ο μουφτής, δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ με τις όποιες προτάσεις είχε στηρίξει αυτή την επιλογή και δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε» ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

«Αυτό, άμα το γυρίσουμε σε σχέση με το αποτέλεσμα, δεν είναι επίσης τυχαίο και θέλω να πω ότι επειδή ακριβώς τότε ο συνάδελφος ο κ. Ιλχάν Αχμέτ είχε κρατήσει μία στάση συγκεκριμένη στο νομοσχέδιο που συζητάμε δέχτηκε και δεχόταν αρκετές ανοίκειες επιθέσεις από το τουρκικό προξενείο και ο ομιλών μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Ευαγγελία Λιακούλη, είχαμε καταθέσει ερώτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας τον τρόπο, τον ανοίκειο τρόπο παρέμβασης του τουρκικού προξενείου, λαμβάνοντας μια απάντηση ήξεις αφίξεις, γενικόλογη, χωρίς να λέει ότι εδώ πρέπει να υπάρχουν κανόνες που τους δέχονται όλοι όσοι ζουν στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης, σε σχέση με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει κάνει συγκεκριμένες επιλογές και έχει πάρει αποφάσεις «που έχουν δώσει όχι μόνο την αίσθηση αλλά την πραγματικότητα της ισοτιμίας των ανθρώπων που ζουν στη Θράκη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και θρησκευτικών πεποιθήσεων».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που γκρέμισε τις μπάρες, το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που έδωσε τη δυνατότητα εισαγωγής με αποτέλεσμα σήμερα είναι πολύ περισσότεροι οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες οι οποίοι φοιτούν στα πανεπιστήμια, το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη η οποία προσπαθεί με ισορροπία και με τρόπο προσεκτικό πάντα, να διατηρεί την συνοχή και την ομοιογένεια σε αυτόν την περιοχή, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ο ρόλος ενός προξενείου, του τουρκικού, ο οποίος πάντα δεν είναι θετικός υπέρ αυτής της κατεύθυνσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν θα έκλεινε το ζήτημα, μια δήλωση των δύο υποψήφιων βουλευτών, ο κ. Κατρίνης απάντησε ότι το θέμα στη Θράκη είναι πολυπαραγοντικό.

«Εγώ νομίζω ότι αυτό το θέμα, κακώς αυτή τη στιγμή εργαλειοποιείται σε μια προεκλογική περίοδο και το λέω εγώ που έλεγα ότι από την προεκλογική περίοδο έλειπε παντελώς η συζήτηση για τα εθνικά θέματα και θα έπρεπε τα κόμματα να έχουν ξεκάθαρη θέση για να ξέρουν και οι Έλληνες πολίτες αν και εφόσον τεθούν ζητήματα, τι λένε τα κόμματα, τι υπερασπίζονται, τι πρεσβεύουν» τόνισε.

Συνοψίζοντας, ο κ. Κατρίνης, ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα της Ροδόπης προφανώς δεν μπορεί να είναι τυχαίο, δεύτερον, δεν το αποσυσχετίζουμε με τη στάση των κομμάτων στο ευαίσθητο νομοσχέδιο για την εκλογή μουφτή τον Ιούλιο του 2022 και τρίτον, αυτή η συζήτηση όσο συνεχίζει δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα και αναζωπυρώνει εντάσεις τις οποίες το ΠΑΣΟΚ, έχοντας την ευθύνη της κυβέρνησης της χώρας, έχουμε φροντίσει ώστε αυτές οι εντάσεις να μετριαστούν και να υπάρχει ομοιογένεια και συνοχή στον πληθυσμό που ζει στη Θράκη».

Αυτό είναι το μήνυμα, τόνισε, που πρέπει να το καταλάβουν όλοι, «δεν προσφέρονται τα ζητήματα αυτά, τα ευαίσθητα για προεκλογική εργαλειοποίηση και καλό θα είναι αφού τα κόμματα πάρουν καθαρή θέση και ξεκαθαρίσουν τη δική τους στάση και άποψη, αυτό το ζήτημα να το δούμε με μια εθνική ματιά».

ΠΗΓΗ; ertnews.gr

Related Articles

Back to top button