ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΓΕΓΟΝΟΤΑΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Λουκέτο βόμβα σε μεγάλη ελληνική επιχείρηση: Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους

Επιχειρήσεις: Άσχημα νέα έρχονται από το χώρο της βιομηχανίας ξύλου καθώς κλείνει οριστικά η μεγάλη μονάδα της Shelman στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με το makthes.gr ο νέος ιδιοκτήτης ανέλαβε την υποχρέωση κατόπιν πλειστηριασμού της επαναλειτουργίας της μονάδας για τουλάχιστον μια τριετία και την πρόσληψη των εργαζομένων της.

Μετά από τους δύο άγονους πλειστηριασμούς η μονάδα της Shelman στην Κομοτηνή άλλαξε χτες χέρια με… ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης! Ο τρίτος και τελευταίος πλειστηριασμός είχε τιμή πρώτης προσφοράς 5.769.000 ευρώ και το εργοστάσιο κατακυρώθηκε στα 5.770.000 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός περιλάμβανε ορισμένους ειδικούς όρους. Με βάση αυτούς ο αγοραστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το εκποιούμενο βιομηχανικό συγκρότημα για μια τριετία από την αγορά του, χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο χρόνος των προπαρασκευαστικών εργασιών και ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος.

Επιχειρήσεις: Λουκέτο βόμβα
Ο δεύτερος όρος είναι η πρόσκληση για την πρόσληψη εργαζομένων σε αυτό κατά το χρόνο παύσης της λειτουργίας του, με μισθό όχι μικρότερο από τον προβλεπόμενο στη συλλογική σύμβαση εργασίας κάθε ειδικότητας.

Ο πρώτος πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Κομοτηνής χτύπησε στις 29 Ιουλίου με την τιμή εκκίνησης στα 12,82 εκατ. ευρώ χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Ακολούθησε το δεύτερο στις 21 Σεπτεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 9,6 εκατ. ευρώ, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο χτεσινός πλειστηριασμός έγινε με τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 55% σε σχέση με την αρχική, στα 5.769.000 ευρώ.

Η πρώην βιομηχανική μονάδα που βγήκε στο σφυρί δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου. Τα παραγόμενα προϊόντα ήταν μοριοσανίδες σε ακατέργαστη και επεξεργασμένη μορφή.

Εκτός από τους τωρινούς πλειστηριασμούς υπήρξαν και παλαιότεροι για τη συγκεκριμένη μονάδα καθώς το Δεκέμβριο του 2016 βγήκε με ελάχιστο τίμημα στα 11,6 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο του 2018 στα 9,92 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Στο παρελθόν, το 2014, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον τουρκικό όμιλο Kastamonu, που φερόταν να προσφέρει 30 εκατ. ευρώ. Πιο πρόσφατα υπήρξε μια κινητικότητα με επίκεντρο την εταιρεία EPS Wood, χωρίς ωστόσο να ευδοκιμήσει, όπως γράφει το newmoney.gr.

Στο σφυρί βγήκαν παράλληλα το 2018 και το 2019 το εργοστάσιο της Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας, αλλά και το σήμα της. Το συγκρότημα στο Βασιλικό πέρασε τελικά τον Μάϊο του 2022 στα χέρια του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

Επιχειρήσεις: Το ένδοξο παρελθόν και η πτώση
Οπως αναφέρει το newmoney.gr, η Shelman, που είχε ιδρύσει το 1962 ο Παναγιώτης Ηλιάδης, υπήρξε ο leader της εγχώριας αγοράς στον τομέα της ξυλείας, μεσουρανώντας επί πέντε δεκαετίες. Στη συνέχεια όμως πλήρωσε και αυτή τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Έτσι, το 2009, η Alfa Wood του Αντώνη Αδαμόπουλου εξαγόρασε το 73% έναντι 11 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη θεσσαλική βιομηχανία ηγέτιδα στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες στα Βαλκάνια.

Με την εξαγορά της Shelman αποκτούσε τη μητρική εταιρεία με εργοστάσια στη Χαλκίδα (όπου διέθετε και ιδιωτικό λιμάνι) και στη Ροδόπη, καθώς και τις θυγατρικές, δηλαδή τη βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. στην Κομοτηνή, τη Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (ποσοστό 50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και στη Ρουμανία μέσω της Sofrom Exim S.A., την Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. και την Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής.

Μαζί με αυτά, όμως, φορτώθηκε τις ζημιές, τις υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 175 εκατ. ευρώ, το υπεράριθμο προσωπικό και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ραγδαίας υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας και των πωλήσεων, καθώς και αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και από τη σταδιακή κυριαρχία των αλουμινένιων κατασκευών, αντί του ξύλου.

Κάπως έτσι η Shelman το 2014 τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης και έκτοτε άρχισαν οι πλειστηριασμοί.

Επιχειρήσεις: Ισχυρό πλήγμα στη μαφία: Πανευρωπαϊκή επιχείρηση με 108 συλλήψεις σε έξι χώρες
Γιγαντιαία επιχείρηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποίησαν αστυνομικές δυνάμεις στο πλαίσιο έρευνας για τη μαφία της Καλαβρίας.

«Σήμερα το πρωί μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιχείρηση έλαβε χώρα σε πολλές χώρες. Αφορά μία υπόθεση που ερευνά η βελγική εισαγγελία, σε συνεργασία με τον γραφείο του εισαγγελέα του Λίμπουργκ, την Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία, τη Eurojust, Europol και πολλές χώρες, ειδικά την Ιταλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα του Βελγίου.

Στην Ιταλία οι Αρχές συνέλαβαν 108 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για κατηγορίες για σχέσεις με τη μαφία, τόνισε σε ανακοίνωσή της η ιταλική αστυνομία.

Οι συλλήψεις έγιναν από την ειδική ομάδα επιχειρήσεων των Ιταλών Καραμπινιέρι και την τοπική διοίκηση του Ρέτζιο Καλάμπρια παράλληλα με επιχειρήσεις συναδέλφων τους στη Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία.

Σε κοινή ανακοίνωση οι δημόσιοι κατήγοροι από γερμανικές πόλεις ανέφεραν ότι δυνάμεις από τη Βαυαρία, Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, Ρηνανία Παλατινάτο και Σάαρλαντ συμμετείχαν στη μεγάλη πανευρωπαϊκή επιχείρηση.

Στο Βέλγιο έγιναν πάνω από 20 επιχειρήσεις.

Η Ντρανγκέτα που δρα στην περιοχή της Καλαβρίας θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές οργανώσεις της μαφίας στη χώρα.

Τον Ιανουάριο του 2021 πραγματοποιήθηκε μια ιστορική δίκη όπου περισσότεροι από 320 μαφιόζοι και οι συνεργάτες τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σειρά από κατηγορίες όπως εκβιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών και ληστείες σύμφωνα με το Reuters.

Από αυτούς 70 καταδικάστηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες κατά της μαφίας.
Το Φεβρουάριο η ιταλική αστυνομία συνέλαβε ένα μαφιόζο με στενές σχέσεις με τη Ντραγκέτα ο οποίος ζούσε στο Σεν Ετιέν της Γαλλίας, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Πάολο Ντιμίτριο και εργαζόταν ως σεφ σε πιτσαρία.

Πρόκειται για τον Εντγκάρντο Γκρέκο,63 ετών καταδικάστηκε ερήμην το 1991 για τη διπλή δολοφονία των αδελφών Στέφανο και Τζιουζέπε Μπαρτολομέο βάζοντάς τους στο οξύ.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα οι Αρχές στο Παλέρμο συνέλαβαν τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο το μεγάλο αφεντικό της σισιλιάνικης Κόζα Νόστρα τον οποίο καταζητούσε για 30 ολόκληρα χρόνια και ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους στην Ευρώπη.

Ευρώπη: Εκτεταμένη επιχείρηση κατά της μαφίας, συλλήψεις στη Γερμανία
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με στόχο τη μαφία της Καλαβρίας, την Ντράνγκετα, άρχισε σήμερα το πρωί (3/5) σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, όπου πραγματοποιήθηκαν έρευνες και συλλήψεις

Μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε πολλές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου. Αφορά φάκελο που ανοίχτηκε από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου, σε συνεργασία με την Εισαγγελία της Λιμβουργίας (Limbourg), την Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία, την Eurojust, την Europol και διάφορες χώρες, ιδίως την Ιταλία.

Η επιχείρηση είχε στόχο περισσότερα από εκατό ύποπτα μέλη της μαφίας της Καλαβρίας. Πάνω από 20 έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο Βέλγιο. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται ανακοινώσεις από τις βελγικές αρχές. Αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Στη Γερμανία, εκατοντάδες αστυνομικοί επενέβησαν σε έξι περιφέρειες της Γερμανίας στο πλαίσιο μιας «μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκής επιχείρησης» με στόχο «στελέχη και μέλη της Ντράνγκετα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους περιφερειακές εισαγγελίες, μεταξύ των οποίων αυτή του Μονάχου.

Η Ντράνγκετα έχει τη βάση της στη νότια ιταλική περιφέρεια της Καλαβρίας και έχει υποσκελίσει την Κόζα Νόστρα για να γίνει η πιο ισχυρή οργάνωση της μαφίας στην Ιταλία και ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα του εγκλήματος στον κόσμο. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για ξέπλυμα χρημάτων, φοροδιαφυγή, απάτη και λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση των γερμανικών δικαστικών αρχών.

Στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 έρευνες και εκτελέσθηκαν γύρω στα τριάντα εντάλματα σύλληψης, από τα οποία τέσσερα ευρωπαϊκά, σύμφωνα με τις αρχές των κρατιδίων της Βαυαρίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Σάαρλαντ. Η αστυνομία της Βαυαρίας ανακοίνωσε πως οι συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα ερευνών με την ονομασία «Επιχείρηση Εύρηκα» που διήρκεσαν περισσότερο από τρία χρόνια.

ΠΗΓΗ: newsme.gr

Related Articles

Back to top button