

Μπορεί τα μπουριά από τις σόμπες και τα τζάκια να…«καπνίζουν» ολοένα και περισσότερο στην Ξάνθη, αφού το απαιτούν οι χαμηλές θερμοκρασίες που εδώ και λίγες ημέρες επικρατούν, ωστόσο τα επίπεδα ρύπανσης στην πόλη, δεν είναι υψηλά, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης.
Ο ίδιος συμβουλεύει τους Ξανθιώτες να μην καίνε βερνικωμένα ή κατεργασμένα ξύλα, τονίζοντας παράλληλα μεταξύ άλλων ότι ναι μεν κάποια βράδια με χαμηλές θερμοκρασίες που δεν φυσά, οι συγκεντρώσεις είναι υψηλές, αλλά αυτό δεν συνιστά υπέρβαση ορίων ρύπανσης.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Κουρτίδης επισήμανε ότι «δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά αυτήν την στιγμή, τα επίπεδα ρύπανσης στην Ξάνθη. Φυσά κιόλας, οπότε τα σκορπίζει και ‘’πέφτουν’’. Γενικά, στην περιοχή μας, τα επίπεδα δεν είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας με παρόμοιο μέγεθος, για να μην πω και σε όλη την Ευρώπη».
«ΜΗΝ ΚΑΙΤΕ ΒΕΡΝΙΚΩΜΕΝΑ Ή ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΞΥΛΑ»
Συμβουλεύοντας τους Ξανθιώτες, ο ίδιος τόνισε ότι «η συντήρηση των μπουριών και των καμινάδων, δεν πρόκειται να κάνει κάποια μεγάλη διαφορά. Σίγουρα, αν έχει κάποιος καυστήρα πετρελαίου, θα πρέπει να κάνει συντήρηση, για να καίει και καλά. Όμως, είτε συντηρήσεις είτε όχι τα τζάκια και τις καμινάδες, δεν θα επηρεάσει την ρύπανση. Αυτό που θα επηρεάσει όμως, είναι ο κίνδυνος που έχει κάποιος για φωτιά. Αν για παράδειγμα, έχει να την καθαρίσει κάποιος πέντε χρόνια, μπορεί να αναφλεγεί. Δηλαδή, είναι καλό αν καίμε ξύλα να καθαρίζουμε κάθε χρόνο την καμινάδα. Η τοξικότητα έχει να κάνει η καύσιμη ύλη αλλά και το που και πως γίνεται η καύση (π.χ. πόσο αποδοτική είναι, πόσο ξερά είναι τα ξύλα) και προφανώς και το είδος που καις. Για παράδειγμα, βερνικωμένα ή κατεργασμένα (όπως προανέφερα) ξύλα, δεν πρέπει να καίγονται».
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν έχει παρατηθεί γενικότερα, υπέρβαση ορίων ρύπανσης στην Ξάνθη, ο κ. Κουρτίδης απαντά ότι:
«Κάποιες μέρες που δεν φυσά και ιδίως όταν έχει κρύο και είναι βράδυ, επειδή «παγιδεύεται» η ρύπανση, είναι πιο ψηλές οι συγκεντρώσεις. Ωστόσο, αυτό δεν συνιστά υπέρβαση ορίων γιατί το όριο το θέτει ο νομοθέτης σαν την μέση τιμή για όλο τον χρόνο. Σε σχέση με τα όρια που υπάρχουν αυτήν την στιγμή, στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, αυτά είναι στις 25 μονάδες, δεν έχουμε υπέρβαση. Από την άλλη, στην Αμερική το όριο έχει πάει στις 12 μονάδες (που είναι το μισό από το ευρωπαϊκό). Ο δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει σύσταση (αλλά δεν είναι νομοθετικό «σώμα») να πέσουν τα όρια στις 5 μονάδες, που έχει διαφορά από το 25 που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια δεν θεωρώ ότι αυτό δεν είναι επιτεύξιμο στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Δεν νομίζω ότι αυτήν την στιγμή, μπορεί κάποια χώρα να το «πιάσει».
«ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ – ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ»
Κλείνοντας ο κ. Κουρτίδης, σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πανελλαδικό δίκτυο – μια πανελλαδική υποδομή – για την αέρια ρύπανση, στο οποίο συμμετέχουμε. Συνεχίζουμε να κάνουμε κάποιες μετρήσεις, πιο εντατικές κατά καιρούς. Εκτός από κάποιες πόλεις, γενικώς οι άλλες είναι πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα ρύπανσης (το ίδιο και η Ξάνθη). Υπάρχουν μικροδιαφορές».
ΠΗΓΗ:thraki.com.gr