ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Κομοτηνή:Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ξεχωρίζει στη Θράκη

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ξεχωρίζει στη Θράκη“, υποστηρίζουν επαγγελματίες της μαγειρικής τέχνης και νοικοκυρές που ξέρουν από παράδοση, αλλά και όσοι-όσες έτυχε να δοκιμάσουν επισκεπτόμενοι-ες την περιοχή αυτή την περίοδο. Έτσι, και φέτος θα τηρηθούν μια σειρά από έθιμα, συνήθειες και παραδόσεις που συνοδεύονται από το κατάλληλο γευστικό πιάτο.

«Η κουζίνα του δωδεκαημέρου της Θράκης δεν απαντάται πουθενά αλλού», λένε επαγγελματίες της εστίασης για τα γευστικά πιάτα των ημερών όπως χοιρινό με λάχανο τουρσί ή πρασοσέλινο, μπάμπω, πατσάς, λουκάνικα, αλλά και χριστόψωμο, κότα γεμιστή και “όχι ξενόφερτη γαλοπούλα” και κοτόσουπα για την επιστροφή μετά την πρωινή λειτουργία, τηγανιά κ.α., που απλώνουν μυρωδιές και χαρίζουν γεύσεις μοναδικές ,όλα συνοδεία κόκκινου γλυκού κρασιού.

«Θα μπορούσε να αποτελεί λόγο επισκεψιμότητας;», ρωτάμε τους ανθρώπους του κλάδου για να τους ακούσουμε να απαντούν με βεβαιότητα «ναι» και να στέκονται στην ανάγκη της προβολής. «Πιάτα «εισιτήριο»» το καθένα από αυτά, αφού το εορταστικό αυτό δωδεκαήμερο στη Θράκη ξεχωρίζει ακριβώς για την πλούσια κουζίνα. Προσθέτουν, όμως, ότι, με εξαίρεση κάποια δειλά βήματα που κάνουν οι επαγγελματίες, τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει για να προβληθεί όσο πρέπει η θρακιώτικη κουζίνα.

Έτσι, γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι ή σε μια εορταστική έξοδο στους χώρους εστίασης μαζί με τις κουβέντες, τις συζητήσεις και τις ευχές «ξετυλίγονται μυστικά» για πιάτα που θυμίζουν αλλοτινές εποχές. Μπορεί τα χρόνια να περνούν, οι «κιβωτοί» αυτοί της γνώσης να παραμένουν ανέγγιχτοι στο διάβα των χρόνων αλλά «ξεδιπλώνουν» πάντα τέτοιες ημέρες τις υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις.

ΠΗΓΗ:ertnews

Related Articles

Back to top button