Η επιστροφή στην καθημερινότητα, η Θράκη που ψωνίζει στο εξωτερικό

Χωρίς παρατράγουδα τελείωσε και η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και η χώρα δεν εκτέθηκε. Η κυβέρνηση προφανώς δικαιώθηκε για την απόφασή της να κηδευτεί ο εκλιπών ως ιδιώτης και να ταφεί στο Τατόι, κοντά στα μέλη της οικογένειάς του. Όσοι πολιτικοί θέλησαν να παραστούν -κατά βάσιν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- το έκαναν χωρίς τυμπανοκρουσίες. Η αντιπολίτευση επί της ουσίας σιώπησε, προφανώς αντιλαμβανόμενη ότι οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν ήταν λογικές. Κανείς δεν αμφισβητεί το πολίτευμα της χώρας, κάτι που όλοι γνωρίζουν, εκτός ίσως από τους γραφικούς και κολλημένους μονίμως… ανησυχούντες, ότι η χώρα είναι δυνατόν να ξαναζήσει κάποια «4η Αυγούστου» ή «21η Απριλίου». Επιπλέον, στη χώρα έφτασαν μέλη από όλες σχεδόν τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης -από έντεκα συνολικά-, που σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύουν ότι… υπάρχουν, πέραν πάσης αμφιβολίας. Κάποιοι, μάλιστα, ιστορικοί επιμένουν ότι υπάρχει η «διπλωματία των εστεμμένων», που σε κάποιες στιγμές του 20ου αιώνα -για να μην πάμε παλαιότερα- έπαιξαν ρόλο σε καθοριστικές εξελίξεις.
Τα… κεφάλια μέσα
Για τέσσερις – πέντε ημέρες η εθνική κλειδαρότρυπα ικανοποιήθηκε από τον θάνατο του τέως και τη βασιλική κηδεία. Από σήμερα Τρίτη τα…κεφάλια μέσα. Η βασιλική κηδεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη κηδεία, δεν λύνει κανένα από τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων. Ο καιρός μάς κάνει φέτος τα κέφια, καθώς ο χειμωνιάτικος ήλιος κάνει καλό στη διάθεση και στις τσέπες μας. Μόνο οι συμπαθείς αρκουδίτσες πληρώνουν, αφού όπως λένε από τον Αρκτούρο δεν έχουν πέσει ακόμη σε χειμερία νάρκη. Το ερώτημα επί του θέματος είναι αν αυτή η αφύσικη κατάσταση θα επηρεάσει από εδώ και πέρα την υγεία τους και τη συμπεριφορά τους.
Για ψώνια στο… εξωτερικό
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Θράκη και επισκέφθηκε την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, οι φορείς της περιοχής του έθεσαν εκ νέου ένα θέμα, που αφενός συνιστά ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής και αφετέρου δεν προβλήθηκε ως αίτημα καθόλου. Πρόκειται για το «ειδικό φορολογικό καθεστώς», ως περιοχές που συνορεύουν με άλλες εντός κι εκτός ΕΕ, που έχουν πολύ χαμηλότερη φορολογία. Οι ντόπιοι παράγοντες λένε ότι το έχουν ψάξει και είναι κάτι που μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ, δηλαδή χωρίς να παραβιαστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, αλλά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν το συζητούν καν. Έτσι κι αλλιώς η εικόνα είναι συγκεκριμένη. Πολλοί από τους κατοίκους της Θράκης, που ζουν κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ψωνίζουν από τις γειτονικές χώρες’ Προμηθεύονται καύσιμα, πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ, τρώνε, πίνουν καφέ, διασκεδάζουν. Ακόμη και γλέντια γάμων Ελλήνων γίνονται στην Τουρκία, κοντά στον Έβρο. Κι αυτό επειδή η… ταρίφα ανά κεφαλή διαμορφώνεται στην άλλη όχθη του ποταμού στα επτά ευρώ, έναντι 15 ευρώ στην Ελλάδα. Τα ίδια -ή έστω ανάλογα- ζητήματα υπάρχουν στο Κιλκίς και τη Φλώρινα, που συνορεύουν με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου επίσης λόγω χαμηλής φορολογίας, οι τιμές είναι αισθητά φθηνότερες απ’ ότι στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, άλλωστε, σε όλες αυτές τις περιοχές του βορειοελλαδικού τόξου το εμπόριο… μαραζώνει. Και δεν το σώζουν ούτε οι εορταστικές περίοδοι, σαν κι αυτή που μόλις πέρασε, ούτε οι εκπτωτικές περίοδοι, σαν κι αυτή που διανύουμε.
ΠΗΓΗ: voria.gr