ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αυξανόμενα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ξάνθη, αλλά…

Συνεχίζονται οι τέταρτες, αλλά και οι …πέμπτες εμβολιαστικές δόσεις

Ανδρ. Παπαδοπούλου: «Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων-Εφόσον δεν έχουμε σοβαρές νοσήσεις, μπορούμε να το διαχειριστούμε»

Ανοδική πορεία παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στον Νομό Ξάνθης, το τελευταίο διάστημα, γεγονός που διαφαίνεται τόσο από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, όσο και από τα κρούσματα – που σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» – εμφανίζονται ακόμη και σε σχολικές μονάδες του νομού.  Παρόλα αυτά, η θνησιμότητα έχει μειωθεί (όπως επίσης αποδεικνύεται από τις εβδομαδιαίες ανακοινώσεις), ενώ παράλληλα συνεχίζεται και η εμβολιαστική κάλυψη, με τέταρτες αλλά και…πέμπτες (σε κάποιες περιπτώσεις) δόσεις.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ», η Επόπτρια των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «έχουμε το «όπλο» των εμβολίων και των ατομικών μέτρων που οφείλουμε να τα τηρούμε όταν πρέπει» σημειώνοντας επίσης ότι «δεν χρειάζονται κορώνες, αλλά ούτε να εθελοτυφλούμε» αναφορικά με τον ιό και χαρακτηρίζοντας ως «αναμενόμενο» – κατά την εκτίμησή της – το τρέχον κύμα που καταγράφεται.

«ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΑΛΛΑ… ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΝΟΣΗΣΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ»

Αναλυτικότερα, η κ. Παπαδοπούλου, εξήγησε αρχικά στην «Θ» ότι «αυτό (σ.σ. η αύξηση κρουσμάτων) ήταν αναμενόμενο. Ο ιός, όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι παρουσιάζει κύματα. Είναι το κύμα που ήταν αναμενόμενο, πριν τους χειμερινούς μήνες. Αυτό που είδα προσωπικά – και πρόκειται για καθαρά δική μου εκτίμηση – είναι τρία κύματα. Ένα τους θερινούς μήνες, ένα την Άνοιξη και ένα πριν ακριβώς από την χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο – Δεκέμβριο). Δεν είναι κάτι που προσωπικά εμένα μου προκαλεί κάποια έκπληξη. Το θέμα δεν είναι οι νοσήσεις, αλλά το αν αυτές οι νοσήσεις επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και το  αν οι άνθρωποι έχουν σοβαρά προβλήματα. Από την στιγμή που έχουμε εμβόλια και αυτά διατίθενται ελεύθερα και ο κόσμος μπορεί να κάνει το εμβόλιό του όποτε θέλει, για εμένα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Έχουμε το «όπλο» των εμβολίων και των ατομικών μέτρων που οφείλουμε να τα τηρούμε όταν πρέπει. Δεν είναι υποχρεωτικό να μας τα επιβάλλει η πολιτεία για να τα τηρήσουμε. Αν εμείς ανήκουμε σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν χρειάζεται να μας υποχρεώσει η πολιτεία για να μπούμε στο μάρκετ και να ψωνίσουμε με την μάσκα μας. Μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Ο κόσμος, οφείλει να πορεύεται ανάλογα με την δική του κατάσταση και – βεβαίως – να έχει και κοινωνική ευθύνη. Είναι εμφανές ότι υπάρχει μια άνοδος των κρουσμάτων. Τουλάχιστον τοπικά αλλά και από μια εικόνα που έχω από άλλες περιοχές, υπάρχει μια αύξηση, αλλά επαναλαμβάνω ότι εφόσον δεν έχουμε σοβαρές νοσήσεις, δεν κινδυνεύουν και δεν καταλήγουν άνθρωποι, μπορούμε να το διαχειριστούμε. Για αυτό, ας εμβολιαστούν όσοι πρέπει να εμβολιαστούν. Όλοι μας πρέπει να προσέχουμε, για να είμαστε καλά. Δεν ξέρω ποιος έχει την αυταπάτη ότι έληξε τελείως ο ιός και ποιος καλλιεργεί αυτήν την εντύπωση. Είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, τουλάχιστον μέχρι κάποια στιγμή. Πρέπει να μάθουμε να έχουμε και ατομική ευθύνη (για την υγεία μας) και κοινωνική ευθύνη (για την υγεία των άλλων). Η πανδημία μας έχει διδάξει πράγματα. Πρέπει κάποια να τα κρατήσουμε».

«ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΗΤΑΝ ‘’ΔΕΞΑΜΕΝΗ’’ ΝΟΣΗΣΕΩΝ»

Αναφορικά με τα κρούσματα σε σχολεία της Ξάνθης, η ίδια επισήμανε ότι «πάντα τα σχολεία – και το προηγούμενο διάστημα – ήταν «δεξαμενή» νοσήσεων από κορωνοϊό. Για αυτό και οι εκπαιδευτικοί, στο σύνολό τους σχεδόν, έχουν κάνει και τέταρτες και πέμπτες δόσεις. Πάντα στα σχολεία γίνεται κυκλοφορία του ιού, ευτυχώς χωρίς να έχουμε δυσάρεστα στα παιδιά και ελπίζουμε και στους μεγαλύτερους. Και βέβαια, έχουμε φυσικά και την οικογενειακή μετάδοση, που είναι και κάτι λογικό».

«ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Σε ο,τι αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη στην Ξάνθη, η κ. Παπαδοπούλου, τονίζει ότι «ο κόσμος έρχεται να εμβολιαστεί και εγώ προσωπικά βλέπω κίνηση, με δεδομένο ότι στο Κέντρο Υγείας έχουμε το καινούριο εμβόλιο (BA 4/5). Ο κόσμος έρχεται μόνος του, επιθυμεί να το κάνει και μάλιστα – με δεδομένο ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα – είναι ευχάριστο καθώς το αντιλαμβάνονται και αν τους ρωτήσεις, οι περισσότεροι σου λένε ότι «εγώ θέλω να το κάνω, για να προστατευθώ». Εννοείται πως για τους άνω των 60 και για τους ανθρώπους με προβλήματα, είναι μονόδρομος, αλλά υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν ότι λόγω της δουλειάς τους εκτίθενται και εμβολιάζονται. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Τώρα, γίνονται και τέταρτες δόσεις, αλλά στους μεγάλους γίνονται και πέμπτες και σας ενημερώνω ότι σε άλλες περιπτώσεις (εδώ μιλάμε για άτομα με πολλά προβλήματα και με επιβαρυμένο ιστορικό) υπάρχει πρόβλεψη να γίνουν και έκτες δόσεις. Όσο οι ειδικοί θα μας λένε ότι πρέπει να εμβολιαζόμαστε, θα πρέπει να το κάνουμε. Ούτε αυτοί – τουλάχιστον στα σεμινάρια που παρακολούθησα – λένε να κάνουμε εμβόλιο κάθε ένα μήνα. Υπάρχουν και εκεί οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις, η προτεραιοποίηση κλπ.

«ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΟΡΩΝΕΣ, ΑΛΛΑ…ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΟΥΜΕ»

Κλείνοντας, η Επόπτρια των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην ΠΕ Ξάνθης, σημείωσε με έμφαση, αναφορικά με το θέμα του κορωνοϊού, ότι «δεν χρειάζονται κορώνες, αλλά ούτε να εθελοτυφλούμε».

ΠΗΓΗ:THRAKI.COM.GR

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button