
Επανειλημμένα τα «χτυπήματα» στα Δημοτικά Σχολεία του Δροσερού και στο ΕΕΕΕΚ Γενισέας
Καλώδια, κλιματιστικά, μηχανήματα, εργαλεία αλλά ακόμη και πετρέλαιο, η «λεία» των δραστών κατά περίπτωση.
Κλοπές καλωδίων και ηλεκτρολογικού υλικού στο 15ο και 20ο Δημοτικό Σχολείο στο Δροσερό από την μια και κλοπή πετρελαίου, ζημιές και «λεία» μηχανημάτων από το Ειδικό Σχολείο (ΕΕΕΕΚ) Γενισέας από την άλλη. Περιστατικά που επαναλήφθηκαν, πριν τα Χριστούγεννα για τα δυο πρώτα σχολικά κτίρια και τον περασμένο Μάιο για το Ειδικό Σχολείο του Δήμου Αβδήρων, τα οποία χρήζουν άμεσης προσοχής, αφού έχουν αντίκτυπο όχι μόνον στην απρόσκοπτη διεξαγωγή του μαθήματος για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και στα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών και των Δήμων, καθώς η διαδικασία της αποκατάστασής τους είναι «κοστοβόρα».
Στην περίπτωση του ΕΕΕΕΚ, η συνολική ζημία ανέρχεται σε 4000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση του Δροσερού, υπενθυμίζεται ότι ήδη για την πρόσφατη αποκατάσταση των καλωδίων χρειάστηκαν περίπου 1000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για την εκ νέου αποκατάσταση των ζημιών, θα δαπανηθούν και άλλα χρήματα, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» – παρά το γεγονός ότι χθες το σχολείο λειτούργησε, εντούτοις 6 αίθουσες έμειναν χωρίς ρεύμα (αφού εκλάπησαν ηλεκτρολογικά καλώδια) με αποτέλεσμα οι μαθητές να μεταφερθούν σε διπλανές αίθουσες. Μάλιστα, κατά την τελευταία «έφοδο» των δραστών στο σχολικό συγκρότημα του συνοικισμού, εκλάπη και ένα κλιματιστικό. Πρόκειται για ζημιές που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη και οι οποίες δεν αποκλείεται να επαναληφθούν, αφού, ως γνωστόν, δεν υπάρχει φύλαξη κατά τις ώρες που δεν λειτουργεί.
Για το φαινόμενο της κλοπής των καλωδίων, μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και κάτοικος του Δροσερού κ. Φερντούν Χασάνογλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι ‘’δράστες’’ δεν είναι μόνον από τον οικισμό του Δροσερού και επίσης – αν είναι – δεν έχουν καμία σχέση με τους ντόπιους κατοίκους, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση για την οριστική λύση του προβλήματος, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Επιπλέον, για την «λεία» των δραστών στο ΕΕΕΕΚ Γενισέας, μίλησε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Κλεομένης Ψωμακέλης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σήμερα αναμένεται συνάντηση με τον Δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη, για την τοποθέτηση καμερών περιμετρικά του σχολείου. Παράλληλα, όπως τόνισε, θα συζητηθεί και το θέμα της εύρεσης ενός κονδυλίου, για αγορά μηχανημάτων και εργαλείων (που έχουν κλαπεί κατά τις δυο εφόδους των δραστών) που χρησιμοποιούνται για το μάθημα της γεωπονίας, από τους εκπαιδευόμενους.
Αναλυτικότερα, ο κ. Ψωμακέλης επισήμανε στην «Θ» ότι «πήραν όλο το πετρέλαιο. Έχουμε δυο δεξαμενές και δύο καυστήρες. Έναν για το κυρίως κτίριο και έναν για τα σπιτάκια (όλο αυτό ήταν και προσφορά του αγωγού ΤΑΡ, όταν πέρασε). Έκλεψαν όλο το πετρέλαιο (700-800 λίπτρα) και από τις δυο δεξαμενές, προκάλεσαν ζημιές και στους δυο καυστήρες, ενώ έκλεψαν και πράγματα. Μέσα στο κυρίως λεβητοστάσιο, είχαμε ένα καινούριο φρεζάκι για να το δουλέψουν τα παιδιά στο εργαστήριο γεωπονίας, γιατί το προηγούμενο μας το είχαν κλέψει περί τα τέλη Μαΐου. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να το λειτουργήσουμε. Υπάρχουν επίσης ζημιές στο θερμοκήπιο και στον ηλεκτρονικό πίνακα. Η ζημιά, κοστολογείται σίγουρα περί τις 4000 ευρώ. Σήμερα, Τρίτη, έχουμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αβδήρων οι δυο διευθυντές (σ.σ. και ο Διευθυντής του Γυμνασίου) για άμεση τοποθέτηση καμερών. Το ζήτημα το είχαμε κινήσει και πριν από μερικούς μήνες. Πήραμε προσφορά από μια security (γιατί έχουμε συναγερμό συνδεδεμένο με την security στις αίθουσες και στα γραφεία) αλλά φάνηκε ακριβή η τιμή των καμερών. Έπειτα μας βρήκαν κάτι κάμερες από τον Δήμο, αλλά δεν περάστηκαν. Σήμερα λοιπόν έχουμε ραντεβού με τον Δήμαρχο για την άμεση τοποθέτησή τους, περιμετρικά. Είναι νόμιμη αυτή η διαδικασία. Θα λειτουργούν όταν τελειώνει το σχολείο και βέβαια θα τοποθετηθούν με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων. Χθες ήρθαν γύρω στα 15 παιδιά από τα 50, αφού ενημερώσαμε χθες τους γονείς ότι το σχολείο ήταν παγωμένο, μετά από 17 ημέρες. Ωστόσο, τους ενημερώσαμε εκ νέου από χθες, ότι σήμερα ξεκινάμε κανονικά, γιατί η ζημιά επισκευάστηκε και μπήκε πετρέλαιο. Επίσης, επειδή κλάπηκαν αντικείμενα και μηχανήματα και τώρα, αλλά και περί τα τέλη Μαΐου, δεν μας έχει μείνει τίποτα, για το εργαστήριο γεωπονίας. Έτσι, σήμερα το δεύτερο θέμα που θα συζητήσουμε με τον Δήμαρχο, αφορά σε ένα κονδύλιο για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια μηχανήματα απλά (φρεζάκι, θερμοκοπτικό κ.α) που δουλεύουν τα παιδιά στο μάθημα της Γεωπονίας και του Αειφόρου Περιβάλλοντος. Πρέπει να μπουν κάμερες με άμεση σύνδεση με την security για να μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες και κάθε φορά που χτυπά ο συναγερμός, έρχονται και ελέγχουν το κτίριο. Δυστυχώς όμως, δεν είχαμε αισθητήρα κίνησης μέσα στο λεβητοστάσιο. Τώρα, θα τοποθετηθεί και εκεί αισθητήρας και πιστεύω να εγκριθούν και τέσσερις κάμερες για να τοποθετηθούν περιμετρικά της αυλής του σχολείου».
Από την πλευρά του ο κ. Χασάνογλου, τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα θέμα ειδικά με τα καλώδια. Ακούμε για κλοπές σε διάφορα σημεία, ακόμη και στο γήπεδο του Δροσερού. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι και από άλλες περιοχές, εκτός Δροσερού. Έχω την υποψία οτι πρόκειται για άτομα του περιθωρίου. Επίσης, το κακό είναι πως όταν συλλάβουν κάποιον, για διάφορες κλοπές (μηχανάκι, διάρρηξη οχημάτων κλπ), την επόμενη ημέρα τον βλέπεις έξω. Κάτι πρέπει να γίνει και προσωπικά είμαι αγανακτισμένος. Είναι ένα θέμα που δεν έχει να κάνει με το κομμάτι του Δροσερού μόνο (και μιλώ για το κάτω κομμάτι, γιατί με τους ντόπιους δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα). Προσωπικά, έχω θέσει στο πρόγραμμα να επικοινωνήσω με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με υλικά σκραπ, ώστε να μην πάρουν πράγματα που ενδεχομένως θεωρούν ότι είναι του δήμου ή υλικά που βγάζουν από τις κολώνες ή φρεάτια. Θα πρέπει να προσέξουν λιγάκι και αυτοί. Αν δεν τα πάρουν αυτοί, δεν θα έχουν που να τα δώσουν και δεν θα ασχοληθούν ξανά με αυτού του είδους τις κλοπές. Όταν βλέπουν δηλαδή ότι ενδεχομένως να ανήκει κάτι στον Δήμο ή θεωρούν ότι «κάτι δεν πάει καλά», να μας ενημερώνουν. Γιατί η ζημιά που προκαλείται, είναι πολύ μεγάλη. Έχει παραγίνει το θέμα και εδώ θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι, είτε είναι Εισαγγελέας, είτε Αστυνομία, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση. Δεν είναι ότι υπάρχει αδιαφορία, αλλά θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε την οριστική λύση του προβλήματος. Να αναφέρω ότι προχθές είχα συνάντηση με τον κ. Παναγιώτη Χαρίτο, για τα θέματα τον Ρομά. Από την μια γίνονται προσπάθειες από ανθρώπους που είναι ενταγμένοι στην τοπική κοινωνία (και βλέπουμε τους ντόπιους και χαιρόμαστε, γιατί έχουν βελτιώσει την καθημερινότητά τους και έχουν δώσει έμφαση στην παιδεία και όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο) και από την άλλη, έρχονται κάποιοι που «μπαίνουν» και αυξάνουν το πρόβλημα. Ενώ δηλαδή εμείς οι ντόπιοι τα λύνουμε και τα βελτιώνουμε, έρχονται κάποιοι και «κουμπώνουν», δημιουργώντας θέματα και προβλήματα».
thraki.com.gr